דאודה נ'דיאה ורועי מעין / ספטמבר 2015

דאודה נ'דיאה הוא אמן סנגלי, מרצה לאמנות ומומחה בתרפיה באמנות. בעבודתו, עורך דאודה ניסויים במחזור חומרים וזיכרונות דרך צילומים גרוסים, יצירת פסלים מניירות מגולגלים ומגוון טכניקות נוספות. בעבור התערוכה בגלריה ללימודי אפריקה, בחר דאודה באתגר חדש וייחודי בעבורו: עבודה בחמר שבו ייצרבו דימויים מההיסטוריה החזותית של סנגל ומערב אפריקה בכלל. בדיוק כמו במסורת היצירה הארץ-ישראלית, כך גם בסנגל נעשה משכבר הימים שימוש בחמר, ולפיכך בחר דאודה לחקור את המוטיבים והצורות שנעשה בהם שימוש בתרבותו החזותית ולהחתים בהם לוחות מחמר ארץ-ישראלי. לוחות אלו יחוברו יחדיו כעמודי טוטם שיועמדו בחלל הגלריה הצופה על העיר תל אביב.                                            

רועי מעין הוא אמן קרמיקה, מרצה בבית בנימיני, בוגר בצלאל ומוסמך התוכנית הבינתחומית באמנויות של אוניברסיטת תל אביב. ביצירתו עוסק רועי בהרחבת הגבולות החומריים והמושגיים של המדיום הקרמי. בשנה החולפת הוזמן רועי על ידי שגרירות ישראל בסנגל לשבועיים של סדנה בכפר האמנים בדקר. לפני יציאתו, בחן רועי את התפיסות הרווחות בישראל לגבי יבשת אפריקה. מחקרו הניב מאגר של דימויים חזותיים מייצגים שהיו ברובם המכריע סטריאוטיפיים ואף גזעניים. בעבודתו בכפר האמנים בדקר, כיסה רועי את הדימויים הללו בתערובת אדמה סנגלית-ישראלית. במובן המטאפורי, הוא מחק את מערכת הערכים עליה התחנך על ידי כיסוייה בערכיות אחרת, כזו הנובעת מהיכרות עם האחר ומשיתוף פעולה אתו.

שיתוף פעולה עם African Studies לקראת התערוכה: Back to Earth  המהווה חיבור בין הגלריה ללימודי אפריקה לבין בית בנימיני – המרכז לקרמיקה עכשווית – ליצירת מיצב המיועד ספציפית לחלל הגלריה. מדובר בשיתוף פעולה ייחודי בין האמן הישראלי רועי מעין לבין האמן הסנגלי דאודה נ'דיאה (Daouda N’Diaye). שני האמנים התמודדו עם מחקר וזיהוי של חומרים ורעיונות מעברן של שתי התרבויות העתיקות, מתוך רצון ליצור חיבור היברידי בין המסורות החזותיות בדמות יצירה אמנותית עכשווית ואוניברסלית.   

back to top